Welkom op de site van Dirk Hageman
Deze site gaat over onze motorreizen.
   Welkom      M.reis Noorwegen 2004
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Onderaan de pagina zijn filmpjes geplaatst

Scandi rit 2004
19-daagse motorreis naar Denemarken, Zweden en Noorwegen.


Dinsdag 20 juli:


Om 8 uur vertrokken wij, Dirk en Leny richting Arnhem en stopte bij de Texaco pomp op A-50 alwaar Mat, Ans, Mieke en Marjo de andere vier deelnemers zich bij ons voegden. Samen reden we via Almelo de grens over die Heimat in. Marjo had de hele route via Internet uitgestippeld en reed daarom ook maar voorop. Het ging lekker rustig via binnenwegen naar de eindbestemming het plaatsje Hohenmoor (ten zuiden van Bremen). Vanaf de grens tot aan dit plaatsje hebben we regen gehad. Omdat het water inmiddels toch hier en daar op plaatsen kwam waar ze het liever niet hadden kochten Mat en Ans onderweg bij de Aldi alsnog een regenbroek De herbergier waar we zouden overnachten maakte de deur open en zei ”jullie zouden toch pas morgen komen”. Nee, maakte Marjo hem duidelijk met een uitdraai van de reserveringsmail; vandaag! Kom maar binnen hier is het droog. We stalden onze motoren binnen in een vroegere stal en hingen onze kleding te drogen aan de oude houten balken. Dit is een verrassing zeiden wij, daar wij niet wisten dat Marjo deze locatie al gereserveerd had. In de Woonkamer nuttigden we onze eerste vakantie biertjes. En om 19:00 werden we door de herbergier met zijn BX in twee groepjes weggebracht naar een restaurant in het volgende dorp alwaar je heel goed kon eten. Om half 10 gebeld dat we weer opgehaald konden worden en nog geen 15minuten later zaten we alweer aan een groot glas bier in de woonkamer van de herberg. Om 24.00 uur lagen we allen in bed. (gereden deze dag 333km).Woensdag 21 juli:

8:00 uur Ontbijt met eieren en spek in de prachtige oude keuken. Om half 10 vertrokken en via Hamburg, waar Mat nog een verkeerde afslag nam, naar de Deense grens. Via Kolding en allerlei binnenwegen naar het stadje Assens. We reden op de binnenwegen over zeer veel rotondes. Dit was ook het enige dat we tegen kwamen. Vandaag geen regen en het was zoÙn 16 graden. Marjo had een 2e verassing want ook deze tweede overnachting had hij al via internet geboekt. Het was een Vandrerhjem dit is een soort jeugdherberg maar dan voor iedereen toegankelijk. Nadat we onze motoren geparkeerd hadden onder een fietsenrekafdak en onze spullen op de kamers gedeponeerd hadden zijn we het stadje gaan verkennen. Het was behoorlijk druk voor Deense begrippen maar er was dan ook een scheepsfestival met braderie aan de kade bezig. Mieke werd nog een beetje zeeziek toen ze op een marineschip die aan de kade lag had bezocht. Nadat we een beetje de zaak verkend hadden zijn we wat gaan eten bij een soort pizzeria. Iedereen was schijnbaar behoorlijk moe want net na 22:00 uur lagen we allen in bed. (505km gereden).


Donderdag 22 juli:

Na een goed ontbijtje aangereden richting Neastved. Het was een prachtige route met veel afwisselend landschap; heuvels, bos, hei, zee enz..Via een lange brug van zoÙn 12km (125DKR) over de grote belt naar het eiland Sjealand alwaar Neastved op de kaart is neergezet. Hier word dit weekend het internationale Goldwing weekend gehouden en wij gaan dan ook naar de locatie van het treffenterrein om ons in alvast in te schrijven. Daarna moest een slaapplaats gevonden worden en dat viel niet mee. De jeugdherberg zat vol. Uiteindelijk zijn we via de VVV aan een soort jeugdherberg in het plaatsje Skelby, 15km verderop gekomen. Het was een oud huisje wat door een aantal dorpelingen beheerd werd. Ook hadden ze hier een dorpsgek maar die hadden wij zo weggewerkt. Op het treffenterrein spare-ribs gegeten en een beetje rond gekeken. Toen het donker werd weer terug naar onze overnachtingplaats alwaar we nog een aantal baco-tjes hebben genuttigd. Morgen gaan we naar Kopenhagen voor een excursie georganiseerd door de GW-club DK. Daarom op tijd naar bed 00:30. (183 + 60 km door stad Neastved gereden voor een slaapplaats en het was 18 gr.C. vandaag).


Vrijdag 23-juli:

Prachtig weer vandaag (22grC.). Om 8 uur een stevig ontbijtje met aardbeien en slagroom, iets traditioneel Deens vertelde ons de gastvrouw in gebrekkig Nederlands. Nadat de vrouwtjes meegeholpen hadden met de afwas gingen we naar het treffenterrein. Daar werd op de parkeerplaats iedereen die meeging opgesteld om gezamenlijk aan te rijden naar Kopenhagen. Daar aangekomen (een rit van zoÙn 100km) werden de motoren gestald in het busstation aan de rand van Kopenhagen. Daarna mocht iedereen plaats nemen in een van de twee gereserveerde bussen die voor ons klaar stonden. We kregen in de bloedhete bus een rondrit door de stad langs alle bezienswaardigheden. Helaas was aan het eind van de excursie de chauffeur de belangrijkste bezienswaardigheid van het land vergeten. De “kleine zeemeermin”. Vandaar dat we er zelf nog even met de motor naar toe zijn gereden. Met 4 motoren dwars door het centrum van de stad naar de kleine haven alwaar het beeldje niet groter dan zoÙn 80cm boven het water uitstak. Het was vechten om een mooie foto te kunnen maken in deze mensenmassa. Door een ernstig ongeluk stond er een file en zijn wij via de 151 terug gereden richting Neastved. Onderweg eerst wat gegeten bij een klein restaurantje. Daar troffen we een deens persoon Michael (die al aardig wat alcohol genuttigd had) en hij vertelde ons dat er 3 km verderop een prachtige route lag met veel kastelen en andere bezienswaardigheden. Het was een stukje van de zeer bekende, in Denemarken dan, Margriet-route. Als jullie bij het eerste kasteel even wachten kom ik ook met mijn motor en rijd jullie een stukje voor. Zo gezegd zo gedaan en nog geen 15 minuten later was Michael geheel in motoruitfit aanwezig bij het prachtige kasteel (Brengtved) alwaar de Koning en koningin van Denemarken regelmatig vertoefden. Via een prachtige route langs een ander kasteel (Gisentfelt) en langs veel bossen en meren terug naar het treffenterrein in Naestved alwaar om 22:00 uur de Lichtjesparade gehouden zou worden. Dit betekend dat je kan en mag rijden met je motor met alle toetters en bellen aan. Echter om 22:00 uur kwam de regen met bakken naar beneden en werd het geheel afgeblazen. Dan maar terug naar de herberg en nemen daar nog een borreltje. Hier besloten we dat we een dag eerder uit Denemarken zouden vertrekken. Morgenvroeg dus naar Zweden. Om 24:00 uur gingen we allen naar bed. Vandaag 200km gereden.


Zaterdag 24 Juli:

Om 9:00 ontbijt en om 10:00 gereden via de langste brug van Europa van Kopenhagen naar Malmo. Deze brug is 18km lang en de trein loopt evenwijdig onder de snelwegbrug door! Vanaf Malmo via binnenwegen naar Hasselblom. Daar hebben we zweedse kronen gepint en werden we nog lastig gevallen door een dronkaard. Ik had gedacht dat die in scandinavie niet zouden bestaan ivm de hoge drankprijzen; maar toch, ik moest hem zelfs van mij af duwen. Daarna zijn we verder gereden en kwamen we in een klein dorpje nog een rommelmarkt tegen. Natuurlijk even gestopt om te kijken wat ze hier zoal te koop aan bieden. Mieke kocht een leuk oud juskannetje van porselein en Marjo probeerde een Husqvarna bromfiets met snaaraandrijving uit 1954 uit. Maar goed dat hij hem niet mee kon nemen anders had hij hem zeker gekocht voor die 50 Euro. In Laholm wilden we overnachten in de Vandrerhjem maar deze was helaas volgeboekt. Via de beheerster kregen we toch een slaapplaats te pakken. Het was 3 km terug net buiten Laholm bij een vrouwtje die geen Engels of Duits kon. Dus met handen en voeten kennis en wat afspraken gemaakt en bezit genomen van deze prachtige woning. Later in het centrum gegeten wat een beetje tegen viel. Teruggekomen bij het huisje hebben wij Mat zÙn motor proberen te maken. De zekering van de verlichting en instrumenten vloog er namelijk steeds uit. Alles wat wij dachten dat het ook maar kon zijn los gehad. De halve motor lag op een gegeven moment dan ook uit elkaar. De kinderen uit de buurt vonden dit prachtig en wilden van alle kanten meehelpen. We lieten ze thuis dan ook gereedschap, kroonsteentjes en dergelijke halen. Alleen zekeringen hadden ze niet en daarom is een van deze kinderen bij Marjo achterop naar een tankstation 6km verderop gereden. Daar 10 zekeringen gekocht en terug. Sjonge jonge dat was een feest voor dat manneke en de rest van zijn vriendjes stond kwijlend toe te kijken. Nog het een en ander geprobeerd maar omdat het zowat donker was de motor snel weer in elkaar gebouwd en aan de borrel. Morgen komt er weer een dag en verlichting is overdag toch niet nodig. (vandaag 300km gereden en prachtig weer gehad).


Zondag 25 Juli:

Vanmorgen voor Ùt eerst geen ontbijt na het opstaan, maar met een nuchtere maag op de motor en rijden. Na zoÙn 100km een stop gemaakt bij Ùn Mac Donald. Ja, veel kom je onderweg niet tegen dus er zat niks anders op. Dus voor 10:00uur zaten we bij de Mac aan zoÙn klef broodje te trekken. Het waren speciale ontbijt broodjes met spek en Ùn gebakken ei. Nou wehadden tenminste iets in onze magen en konden weer verder. Middels de E6, de autobaan naar Ùt noorden die op veel plaatsen nog in de maak is, via Gotenborg naar de Noorse grens. Bij de Noorse grens onze derde Scandinavische Kronen getapt. We hebben inmiddels Deense, Zweedse en Noorse kronen in onze knip en ze zijn allemaal verschillend van afbeelding en waarde! Als we maar niet in de war raken van al dat verschillende geld. Dan is de Euro toch wel een uitkomst! Mat was al een beetje in de war want hij dacht steeds dat hij in polen zat en ook Mieke kreeg hallucinaties en dacht dat we in zwitserland zaten. Ook werden de nodige batches en pins gekocht en nadat iedereen weer wist waar we waren konden we onze reis weer voortzetten. We arriveerden in de plaats Moss alwaar daags van te voren ook weer een Vandrerhjem gereserveerd hadden. Het vrouwtje dat achter de bali had net een nieuwe bril want het prijskaartje hing nog aan de zijkant en er zat ook nog een sticker midden op het glas.Maar ze hielp ons goed en maakte Mat zelfs lid van de Jeugdherberg en tevens van de Scouting. Vanaf vandaag gaat Mat door het leven als: Hopman Mat! Na opgefrist te zijn op naar Ùt centrum om daar lekker te kunnen genieten van een heerlijke zalm en voor anderen een steak geloof ik. Ook maakten wij voor de eerste keer kennis met de Noorse Bierprijzen. Eur 6,- voor een glas van 0,3L. Maar ja hij smaakte dan ook wel bijzonder goed, dus namen we er nog maar eentje. De soep vonden we iets te gortig en lieten we dus maar achterwege (11 euro). Na Ùt eten hebben wij nogmaals gesleuteld aan Mat zÙn motor en kwam ik tot de ontdekking dat de storing te zoeken was in het contaktslot . Elke keer als de sleutel te snel omdraaid werd, knalde de zekering eruit terwijl als dit rustig gedaan werd, de zekering erin bleef. Dus vanaf nu had Mat weer licht op zÙn oude vertrouwde GL1500. Na de dagelijkse avondborrel in de huiskamer, om 23:30uur het bedje opgezocht (vandaag 410 km gereden).


Maandag 26 Juli:


Om 8:30 alweer onderweg (Ùt word vandaag een lange tocht)! We gaan vandaag van Moss naar Voss en steken Noorwegen dwars over, in de breedte dan. Eerst nemen we een klein stukje autobaan en gaan onderlangs Oslo via een tunnel onder de Oslo-fjord door. Vanaf hier gaan we een stukje omhoog en rijden nu alleen nog maar binnenwegen. Op een gegeven moment rijden we via de 243 van Nes naar Nesbyen door een prachtig natuurgebied met veel bossen en meren. We komen op een gegeven moment geen autoÙs meer tegen en dat is ook niet raar want de toch al slechte weg gaat over in een zandpad. Na zoÙn 10 km gereden te hebben staat er opeens een slagboom en een wit bord met een rode rand; Bomveg staat eronder en wat nu ? We kijken elkaar aan en beslissen terug te rijden “we zullen wel een afslag gemist hebben”. Na 3 km terug gereden te zijn vragen we aan een boswachter de weg naar Nesbyen. Dan moet je terug zegt hij, jullie zaten goed. Dus wij weer terug; “Bomveg” blijkt tolweg te betekenen en je kon bij de slagboom geld in een potje doen. De boom stond trouwens open en wij weer verder. 45km duurde dit zandpad waar we alleen maar een paar schapen op de weg zijn tegen gekomen. Mat had trouwens op de radio gehoord dat er een file zou staan op deze weg. En warempel hij had gelijk ook nog 5 km voor het eind van dit zandpad reed een grote schovel die het pad aan het egaliseren was, hij reed niet harder dan 3km/uur en was zo breedt dat hij de hele pad nodig had! Na veel vijfen en zessen er langs. Wat en verademing was het toen we weer op normaal asfalt kwamen, heerlijk. Maar wat zagen onze motoren eruit. Dat wordt poetsen vanavond. Nu reden we richting Gol en van Gol ging het naar Hol. Wat een namen! Daarna reden we middels wegnummer 50 naar Aurland. Hier kregen we een tunnel van 11,5km. Dit is nog niet de langste want deze is 25km en gaat in noordelijke richting. Het was maar 6 gr.C. in deze tunnels. Onderweg kregen we steeds meer bergen, tunnels, haarspeldbochten en zelfs het eerste fjord te zien. Op de bergen lag nog sneeuw: wat een plaatje. Nu hadden we weer geiten voor ons op de weg. Natuurlijk gestopt voor het nemen van de zoveelste fotoÙs. Het was inmiddels 19:00 uur en iedereen begon behoorlijk honger te krijgen. We besloten in Aurland te stoppen en te gaan eten. Aurland ligt aan een zijtak van de Songefjord, dit is de langste fjord van Noorwegen en gaat 204km landinwaards! Volgens de borden moest hier ergens een gletsjer liggen, maar helaas hebben we deze niet meer gezien. Het uitzicht tijdens het eten was in ieder geval prachtig. We zaten lekker buiten en keken rondom tegen de schitterende bergen aan.

Na deze stop weer verder via de 16 naar Voss onze eindbe-stemming voor deze dag. Om 21:00 uur arriveerden we bij onze jeugdherberg, dat onze thuisbasis werd voor de komende twee dagen. We hebben vandaag ruim 500 km gereden. Van poetsen van onze motoren komt niet veel, dat doen we later wel.


Dinsdag 27 Juli 2004:

Vandaag gaan we de Handel-stad Bergen bezoeken. Heen rijden we via de 16 met onderweg wel 40 kleine en grote tunnels. Hoe krijgen ze het uitgehakt allemaal? Bergen is een grote drukke stad en het valt dan ook niet mee een goede parkeerplaats voor de motoren te krijgen. Maar met wat kunst en vliegwerk over de stoepen en tegen het verkeer in lukt het dan toch een leuk plekje te vinden vlak aan de haven bij het centrum. We wisselen van kledij en gaan lekker ontspannen winkelen. Lopen over de vismarkt waar de mooiste vis ligt die ik ooit gezien heb. Lunchen doen we bij een afrikaans ingericht restaurant alwaar ik mÙn lekkerste broodje seafood ooit heb gegeten. Je had er je handen vol aan om hem naar binnen te werken. We zitten hier tenslotte ook dicht aan de zee! Na de lunch gaan we op zoek naar een fles Bacardi en na veel vragen en zoeken vinden we een grote drankwinkel met wel 15 kassaÙs. Er worden twee flessen gekocht van elk Eur 30,-. Ans wil nog wat trollen kopen maar kan niet kiezen en laat Ùt voor wat Ùt is. Inmiddels werd het alweer tijd om terug te rijden naar Voss. Terug rijden we via een andere route, de 7. De heenweg was ongeveer 110km maar terug was zoÙn 165km! Het was wel een veel mooiere weg dan de heenweg met bijna geen verkeer en onderweg verschillende watervallen. Er was er zelfs een bij waar je achterdoor kon lopen; indrukwekkend wat een geweld en een herrie. We kopen nog wat soeveniers zoals een motorrijdend rendier voor achter op de topkoffer van de motor en rijden weer verder. Inmiddels was het alweer 19:00uur. Vandaar dat we besloten om onderweg maar ergens te eten. Dat deden we in het plaatsje Kvanndal. Het restaurant ligt aan het water waar ook de veerpont aanlegt. Hier moeten we morgen de veerboot over naar Utne. Na heten was het toch nog een klein uurtje tot aan Voss. Ja, je legt hier gemiddeld maar 40 km per uur af. Maar dat maakt hier niet uit want iedereen heeft tijd genoeg en we hebben tenslotte vakantie. Om 21:00 weer terug en om 21:30 zitten we gezamenlijk op onze kamer aan de Cola-Bacardi !De fles moest natuurlijk leeg want anders was dit weer teveel gewicht om morgen mee te nemen en ik nam de laatste, mÙn 6e geloof ik.


Woensdag 28 Juli:

Tijdens het ontbijt om 8:00 begint Mat ineens heel hard te lachen en verteld waarom: ik ben vannacht na de borrel naar mÙn kamer gegaan en wilde eerst even naar Ùt toilet. Maar op het moment dat ik voor de wasbak stond kwam ik met de elleboog tegen de doucheknop aan en deze begon keihard te sproeien. Ipv dat ik eronderuit sprong, ik had tenslotte mÙn kleren nog aan, doe ik het douche gordijn dicht en blijf onder de straal staan…………….! Wat moesten wij lachen om dit verhaal. Maar dat was nog niet het ergste zei Mat, toen ik mijn kleren heb uitgetrokken en uitgevringd ben ik naar bed gegaan. Maar tot mijn grote verbazing werd ik enkele uren later wakker en lag in mijn slaapzak op de harde vloer? Na het leuke ontbijt gingen we naar buiten om onze motoren te pakken en wat bleek had er een vogel op mijn Wing zitten schijten. Het was zoÙn grote plek dat ik dacht dat er een kat op had zitten kotsen. Later vermoede ik dat Mat de avond van tevoren nog broodkruimels voor de Meeuwen op mijn zadel had neergelegd. Al met al vreselijk gelachen al deze vroege morgen. Nu gaan we toch echt, zei marjo want we moeten de veerboot halen. Na een uurtje zaten we al lekker dobberend op het dek van de veerboot over de Harddangerfjord naar Utne. Om 14:00 waren we al in onze Vandrerhjem in Gullingen nabij het plaatsje Sand. Gullingen is geen plaats maar de naam van de berg waar deze herberg bovenop is gevestigd. Het is een prachtig complex in the middle of nowhere. Nadat we eerst een heerlijke typische Noorse tomatensoep hadden genuttigd zijn we even een paar uurtjes gaan liggen. Dat gold niet voor mij en Mat want wij hadden de motoren al weer prachtig glimmend klaar staan toen de anderen later weer buiten kwamen. Na het avondeten werden eerst door Mat en Marjo alle overnachtingen voor de komende dagen geregeld en daarna was het de beurd aan Marjo om zijn bike te wassen. Aan de achterkant van het gebouw was een ideale wasplaats. Omdat we hier behoorlijk noordelijk zitten is het hier om 00:30 snachts nog behoorlijk licht. Toch maar naar bed.


Donderdag 29 Juli:

Vandaag gaan we naar Bryne dat is de plaats waar het internationale GW-treffen van Noorwegen wordt gehouden. We volgen vandaag de hele dag wegnummer 13 dat is dus gemakkelijk. We moeten wel 2 keer met een veerboot een fjord oversteken. De eerste keer bij Nesvik de Josenfjord over. De tweede keer bij Lauvvik de Hogefjord. Onderweg drinken we melk en koffie op een camping met een Amerikaanse eigenaar die vroeger een GL1000 had gereden. We komen nu steeds meer mede-wingers tegen en tegen 15:00uur zijn we op Ùt treffenterrein. We schrijven ons weer in, ontvangen een T-shirt en een badge en gaan op zoek naar ons hotel voor de komende twee nachten. Het is niet lang zoeken want het Bryne & kro hotel ligt hemelsbreed op nog geen kilometer van het treffenterrein. Het is een zeer chique hotel met zelfs een lange 18 holes golfbaan voor de deur. We plaatsen onze tassen op de kamer en gaan lekker naar de bar.Hierna schuiven we aan een andere tafel voor een uitgebreid diner met oa een heerlijke zalm. Na het diner wandelen we op ons gemak naar het treffenterrein. We kijken hier wat rond, kopen wat assesoires en dergelijke en nemen plaats in de feestzaal. Nou feestzaal kun je het eigenlijk niet noemen want er was weinig te beleven. Toen we 6 pilsjes bestelden wisten we ook meteen waarom. Eur 36,- dus weer 6,-per glas net zo duur als in het hotel…. en dat voor een motortreffen ! Om 22:30 uur weer terug gewandeld en op ons terras nog wat nageborreld. 23:30uur naar bed (300km gereden vandaag).


Vrijdag 30 Juli:

Om 7:00 ontbijt. Vandaag wordt een lichamelijke zware dag voor Mat, Marjo en Mieke want we gaan naar Preikestolen. Dit is een bergrots die 600m kaarrecht boven de Lysefjord uitsteekt. Via de veerboot komen we aan in Preikestolen. Parkeren de motor en om 9:30uur beginnen er drie aan een klim van 6km. Ik, Leny en Ans zijn slimmer en blijven lekker in de schaduw zitten van een huisje. Het is namelijk ook nog ontzettend warm maar wel prachtig helder. Helaas is de weg naar de top van deze berg niet erg begaanbaar (een en al rotsen) en is derhalve niet geschikt voor mensen met een mindere conditie of slecht ter been zoals ik. Na 5 minuten klimmen zijn de drie al uit het zicht. Na vier en een half uur waren de drie weer terug en hun inspanning was beloond want het uitzicht was helemaal te gek. Je moet dit met eigen ogen gezien hebben. Je staat op een plateau van zo.n 25 bij 25 meter en als je over de rand kijkt zie je de Lysefjord 600m recht onder je. Er is geen hek of andere afzetting aanwezig. Als Marjo op zijn buik ligt en naar beneden aan het filmen is komt er plotseling iets voorbij in zijn zoeker, het was zijn net nieuw gekochte zonnebril, jammer maar wel leuk voor de film! Aldus hun verhaal. Jammer dat onze medische gesteldheid niet toeliet hieraan mee te doen. Om 19:30 zaten we aan tafel van een Chinees restaurant in Bryne. Na het eet-fesstein gingen we met onze motoren weer naar het treffen alwaar om 23:00 uur de lichtshow begon. ZoÙn 10 stuks met toeter, bellen en vooral veel lichtjes behangen wings stelden zich voor aan Ùt publiek. Helaas konden we nu maar 1 pilsje drinken want we waren tenslotte met de motor! Om 24:00 terug naar ons hotel en daar nog wat nagekletst. Er kwam op een gegeven moment nog een grote Noor naar buiten waarvan wij dachten dat hij kwaad was vanwege onze herrie, maar integendeel, hij kwam er gezellig bij zitten. Om 01:00 toch maar naar bed gegaan. (120km gereden)


Zaterdag 31 Juli:

Om 9:00 uur ontbijt en daarna verkast naar een ander hotel 400M verderop. Onze tassen in de bezemkast en wij weer naar het treffenterrein omdat er om 11:00 uur een rit was naar het Speedway cirquit in Varhaug. Hier werd een demonstratie gegeven door een oud wereldkampioen en het beste jongste tallent van Noorwegen. Tijdens de race rende er nog een konijntje over de baan die later met 10 man overmeesterd werd. Mat en Marjo dachten dat racen kunnen wij ook en nadat er gevraagd werd aan het publiek wie er ook een keer wilde proberen stonden die twee meteen vooraan. Ik vond het te link en wou graag weer heelhuids in Nederland arriveren. Nadat enkele anderen hun al voorgegaan waren was het toen de beurd aan Mat en Marjo. Mat zijn motor wilde niet starten terwijl Marjo al 3 rondjes had gemaakt. Maar bij het vierde rondje vond Marjo het allemaal wat saai worden en wilde met zijn speedway motor een wheely maken. Hij was iets te enthousiast en ging daardoor met motor en al achterover. De motor was geheel ontzet en Marjo had er een pijnlijke bil en rug aan over gehouden. Inmiddels had Mat zijn motor aan de praat en reed lekker zÙn rondjes. Na deze stuntshow ging het via een toertochtje rondom Bryne terug naar het hotel. Vanavond (zaterdagavond) zou de mooiste avond op het treffenterrein moeten worden zou je denken maar helaas het viel weer ontzettend tegen. Onze unanieme conclusie was dan ook: voor de GW-treffens hoef je niet naar Scandinavie te gaan, wel voor Ùt land. Toen we terug liepen en ons snel omdraaiden zagen we in de verte nog net een knal van het vuurwerk. Dat was dus ook al niet veel. Om 1:00 uur moe maar voldaan naar bed. (85 km vandaag)


Zondag 1 Augustus:


Ons hotel lag naast de kerk en toch hebben we geen klokkenspel gehoord en zijn we gewoon van onze reiswekker om 7:00 uur wakker geworden. Via een prachtige weg langs de kust gaan we naar het zuiden van Noorwegen. En wel het meest zuidelijke punt om precies te zijn. Het plaatsje Lyndesnes. Je moet er wel zoÙn 60km voor omrijden maar het is wel leuk om er geweest te zijn. Er staat hier naast het bordje Kap Syd, nog een bordje met daarop 2518 km tot aan de Noordkaap. Na deze tussenstop vervolgde wij onze weg weer naar Kristiansand. In Kristiansand lag de Vanderhjem aan de zee en hadden we sÙavonds toen we met zÙn alle op een bankje zaten voor Ùt gebouw een fantastisch uitzicht. Het weer was fantastisch en het strand lag dan ook bomvol. SÙavonds gegeten bij een steakhouse in het centrum. Om 23:00uur naar bed. Aantal gereden kilometers vandaag : 305km.Maandag 2 Augustus:

Ik was al weer vroeg op en had mijn motor al weer ruimschoots voor het ontbijt gepakt. Tijdens het pakken heb ik gemerkt dat er vannacht iemand mijn batterijen en gereedschapsetje heeft geleend en nog niet had teruggebracht. Ik denk zei Mat, dat hij het harder nodig heeft gehad als jij. Klopt, zei ik! Misschien de man van die 1500 met die defecte zekeringen? Na het ontbijt aangereden zonder gereedschapset en batterijen. Het was weer een prachtige route via de 41 naar Drangedal en vandaar naar Skien. Mieke heeft onderweg nog achterstevoren op de motor gezeten om prachtige filmopname te maken. Omdat ik onderweg, precies op een afslag waar we eraf hadden gemoeten, stopte op mijn zonnebril op te zetten, reden we net niet verkeerd! De andere kwamen namelijk terug en dachten dat ik goed op de route had gelet. Heb ik dus zo maar gelaten. Na 225km gereden te hebben arriveerden we op de Vandrerhjem Skien gelegen aan de rand van de stad op een (sport)park. Prachtig en lekker rustig hier. Bij het er naast gelegen restaurant hebben we gedineerd en meteen afgeproken voor Ùt ontbijt. S ávonds lekker buiten gezeten aan een blikje bier, eens wat anders als een bacoÙtje. Om 23:00uur was het al weer bedtijd.


Dinsdag 3 Augustus:


Vandaag is de laatste rit in Noorwegen. We rijden naar het plaatsje Moss, daar waar we de heenweg ook al een keer overnacht hebben. We rijden via kleine wegen naar de plaats Drammen. Vanaf hier gaan we weer onder het Oslofjord door middels de bekende tunnel. Onderweg, net voordat we denken dat Ùt gaat regenen nemen we de lunch. Daarna via de autobaan naar Moss. Omdat de beheerster van de herberg pas om 16:00uur zou komen begint Marjo met het wassen van zijn Wing. Als hij klaar is, kan ik het niet meer aanzien en begin mijn bike te ook wassen. Mat baalt dat hij weer richting huis gaat en laat daarom zijn motor voor wat het is. Na installatie van de kamers gaan we naar het centrum want Mieke had op de heenweg twee leuke soepkommen met vissen (is haar sterrebeeld) erop gezien. Ik zou ze graag willen hebben zei ze, maar bij de winkel aangekomen zagen we ze nergens meer staan. Echter Leny heeft nog goede ogen en zag ze ergens tussen een berg ander spul verstopt liggen. Ze waren nu zelfs afgeprijsd en werden dus direkt gekocht. Wel goed inpakken zei Mieke tegen de verkoper “ze moeten mee naar Nederland, en wel graag heel”. Zo gezegd zo gedaan. Daarna voor de tweede keer lekker gegeten bij Bifferiet. Alleen hadden ze er afgelopen week een airco neergehangen waardoor we op een gegeven moment allemaal een koude rug kregen. Na het diner terug naar onze kamer waar we nog zoÙn 20 flesjes Smirnof naar binnen hebben gewerkt. Leny toch!

Vandaag zoÙn 250km gereden. Het was een beetje een bewolkte dag vandaag.


Woensdag 4 Augustus:

Vandaag de grens van Noorwegen naar Zweden overgestoken. Aan de grens hebben Mat en Ans nog wat noorse kronen opgemaakt aan trollen en pinÙs. De brug die hier vorige week nog beneden op een boot lag, lag nu 100M hoger. En dit is ook weer een verbetering voor de Autobaan E6 die Malmo met Oslo moet gaan verbinden. Het is ook hard nodig want op plaatsen waar de autobaan nog niet klaar is, is het behoorlijk druk. Onderweg nog een buitje gehad maar verder schoot Ùt goed op. Halverwege de middag arriveerde we in het Zweedse Varberg. De herberg die we gereserveerd hadden lag een kilometer of 5 buiten Varberg, ergens geheel afgelegen. Het was een oude boerderij uit 1800. Nadat we ons opgefrist hebben zijn we naar centrum van Varberg gereden. Daar wat rondgelopen iets gedronken en daarna gedineerd in een Thais restaurant. De soep en het ijs waren niet zo geweldig maar de rest, dat is toch het belangrijkste, was goed. Bij de boerderij later die avond, onder het genot van een borrel, nog lekker buiten gezeten. 360 Km gereden.


Donderdag 5 Augustus:


Bij de eigenaresse van de boerderij konden we niet ontbijten daarom onderweg bij een tankstation een broodje gegeten. Daarna ging het lekker rustig met een slakkegangetje (volgens mij de Tuf-Tuf club) naar Denemarken. 100 km/uur vonden de andere een mooie snelheid en de motor liep dan lekker zuinig (1op 19). Het was een hete dag en het zicht op de lange Oresund brug was geweldig. Onderweg hebben we geluncht bij een restaurant in Greve-strand. Na het eten hebben we nog even over het strand gelopen.Daarna ging het weer verder via de volgende lange brug naar het tweede grote eiland van Denemarken genaamd Fyn. Hier moesten we zijn bij de op een na grootste stad n.l. Odense. Bij Mac Donald werd de weg gevraagd naar de Vandrerhjem en het bleek dat we er vlak in de buurt zaten, wat een richtingsgevoel hebben wij toch. Van tevoren nog even getankt en daarna geparkeerd voor het grote prachtige complex waar wij deze nacht op een gezamelijke kamer zouden verblijven. De rest was namelijk verhuurd aan een groot jeugdorkerst. De motoren mochten niet mee op het binnenplein en werden daarom goed afgesloten achter gelaten. Nadat we heerlijk gedoucht hadden zijn we naar een groot winkelcentrum 3 km verderop gewandeld. Daar wat gewinkeld en gegeten. Hierna weer terug en onze net gekochte fles bacardi meester gemaakt. We zaten tot laat buiten op het plein vlak bij een water-ornament. Dit was geen goed idee want enkele uren later lagen we alle al krabbend met vele muggenbulten in bed op onze gezamelijke kamer. Het inslapen ging alleen Mat goed af . Maar de rest had toch even nodig om over de slappe lag heen tekomen van de vele kwats die er verteld werd. Maar na verloop van tijd werd het toch stil en was eenieder in een diepe slaap, dromend van de mooie reis die we toe nu toe meegemaakt hadden.

Vandaag gereden 435km.


Vrijdag 6 Augustus:


Iedereen natuurlijk vroeg wakker. Het was trouwens maar goed. Want nadat we rustig hadden zitten ontbijten in een lege eetzaal kwam de orkerstgroep van zoÙn 100man binnenvallen.Daarna de spullen op de motor en vertrokken met alleen onze fleece-trui aan. Het was nu 9:00 uur al behoorlijk warm. Via Kolding, Flensburg naar Duitsland. Het was inmiddels zoÙn 33 graden en de trui was ook al uit. Voor Bremen stond een file zodat we van de weg afgegaan zijn en via een iets andere route uitkwamen in het plaatsje Apen vlak bij Oldenburg. Hier is een Biker Motel gevestigd waar zouden we overnachten. Echter het bleek dat ze het week geleden, toen wij telefonisch reserveerde, niks opgeschreven hadden. Maar met de baas zelf erbij werd er toch een oplossing gezocht en 10 minuten later lagen onze spullen al op de kamer. Lekker gedoucht en naar beneden naar de bar waar veel te zien was.

Het leek wel een groot wespennest; de motoren en wespen bleven af en aan vliegen. Het Motel blijkt in deze omgeving een heel bekende atractie te zijn en er komen hier dan ook elk weekend gemiddeld zoÙn 500 bikers om met elkaar een kop koffie of biertje te drinken. Veel rijden daarna weer verder en een ander gedeelte blijft overnachten in een van de kamers of in een tentje achter op het veld (tip voor de T&E commissie). Nadat we een flinke bord met pannekoeken op hadden kon worden begonnen met ons afscheidsfeestje. Het was tenslotte de laatste gezamelijke avond van onze Scandi-rit 2004. Nog met verschillende andere bikers gepraat en nog een lichtschow met onze motoren te hebben gegeven, dropen we een voor een af naar onze kamers. Het was 02:00uur dat de laatste van ons in bed lag. 550km gereden vandaag.


Zaterdag 7 Augustus:


Na een goed ontbijt om 9:30 vertrokken via vele binnewegen naar Nederland. Net voor de grens alvast afscheid genomen van de andere vier. Nabij de A15 knoopunt Ewijk hebben we ze al rijdend uitgezwaaid. Zij gingen verder richting Boxmeer en wij naar Ingen. Moe en voldaan zijn wij thuis gekomen. Vandaag 321km gereden.

Denemarken is mooi, Zweden is nog mooier maar Noorwegen slaat alles en is fantastisch. Zullen er zeker nog eens naar toe gaan. De treffens in Denemarken en Noorwegen vielen ontzettend tegen en waren ook nog eens behoorlijk duur.Nog wat gegevens:

In totaal gereden kilimeters: 6000

Aantal tankbeurten: 21

Aantal verbruikte liters brandstof: 325

Aantal EuroÙs aan brandstof:382,16

Verbruik: 1 op 18,4

Kwijt aan tol voor de twee bruggen(Eur) :66,-

De tolwegen zijn voor motoren tolvrij.

Verslag van Marjo Arts uit Boxmeer


Klik op video plaatje

Noorwegen deel 1


Noorwegen deel 2